V roce 2019 zaznamenal německý obor zpracování masa obrat ve výši 45,7 mld. euro. Meziročně došlo k nárůstu 3,2 mld. S podílem 24,7 % na celkovém potravinářském sektoru v Německu (v r. 2019 obrat 185,3 mld. euro) patří oboru zpracování masa stále první místo. Export se podílel na předloňském obratu hodnotou 11,4 mld. euro. Na konci r. 2019 bylo v Německu evidováno 1 481 podniků s více jak 20 zaměstnanci. Práci v nich našlo 128 184 zaměstnanců. V 62,1 % podniků pracovalo mezi 20 a 50 zaměstnanci, celkem to bylo 27 827 lidí. Podniků s více jak 50 pracovníky bylo 563 a zaměstnávaly 100 357 lidí. Tyto firmy (s více jak 50 lidmi) dosáhly 86,9% podílu na celkovém obratu oboru (39,7 mld. euro). Investice do oboru nikdy nebyly tak vysoké jak v r. 2019 a představovaly sumu 739 mil. euro.
Kvůli koronové pandemii byla vloni jednotlivá jatka dočasně uzavřena, ale produkce masa v Německu byla v roce 2020 podobně vysoká jako v předchozích letech: Jak uvádí Spolkový statistický úřad (Destatis), podle předběžných výsledků klesla produkce masa na komerčních jatkách ve srovnání s rokem 2019 o 1,6 % na 7,8 mil. tun. Pokles byl tedy zhruba srovnatelný s poklesem v roce 2019 (-1,4 % oproti roku 2018). S porážkou 53,2 mil. prasat v roce 2020 se počet poražených zvířat snížil o 3,5 % ve srovnání s předchozím rokem. Počet poražených prasat z německých farem se snížil o 1,7 % na 50,9 mil. zvířat. Počet dovezených prasat poražených na německých jatkách poklesl o 31,3 % na 2,3 mil. zvířat. Celkově bylo v Německu v roce 2020 vyprodukováno 5,1 mil. tun vepřové maso, což je o 2,4 % méně než v roce 2019.
Počet komerčně poraženého skotu v roce 2020 poklesl oproti roku 2019 o 4,2 % na 3,2 mil. zvířat. Množství 1,1 mil. tun hovězího masa bylo o 2,8 % nižší než v předchozím roce. Na rozdíl od produkce vepřového a hovězího masa se množství drůbežího masa vyrobeného v roce 2020 zvýšilo oproti roku 2019 o 1,9 % na 1,6 milionu tun. S 1,1 milionu tun bylo vyrobeno o 2,9 % více kuřecího masa. Rovněž se zvýšila produkce krůtího masa o 1,3 % na 0,5 milionu tun. V letech 2010 až 2020 vzrostlo množství vyprodukovaného drůbežího masa o 17 %, zatímco množství vyprodukovaného vepřového a hovězího masa – s mírnými výkyvy v jednotlivých letech – zůstalo zhruba na stejné úrovni.
Tab.: Vývoj porážek a produkce masa v Německu v letech 2019 a 2020 (pramen: Destatis, 2021)
Druh | v 1 000 ks | % 2020/2019 | druh | v 1 000 t | % 2020/2019 | ||
2019 | 20201 | 2019 | 20201 | ||||
prasata | 55 131,0 | 53 214,5 | -3,5 | vepřové | 5 227,6 | 5 101,7 | -2,4 |
skot celkem | 3 386,3 | 3 244,8 | -4,2 | hovězí celkem | 1 110,7 | 1 079,3 | -2,8 |
telata | 323,1 | 309,7 | -4,2 | telecí | 47,9 | 45,6 | -4,7 |
mladý skot | 17,8 | 16,4 | -7,8 | hovězí | 3,0 | 2,8 | -6,3 |
jalovice | 573,3 | 554,7 | -3,2 | 177,0 | 174,9 | -1,2 | |
krávy | 1 186,1 | 1 101,4 | -7,1 | 367,0 | 345,7 | -5,8 | |
voli | 23,0 | 23,9 | 3,7 | 8,0 | 8,3 | 4,9 | |
býci | 1 263,0 | 1 238,7 | -1,9 | 507,9 | 502,0 | -1,2 | |
ovce | 1 121,5 | 1 183,7 | 5,5 | skopové | 23,1 | 24,2 | 5,1 |
kozy | 22,5 | 21,8 | -3,0 | kozí | 0,4 | 0,4 | -3,0 |
koně | 5,0 | 4,1 | -17,9 | koňské | 1,3 | 1,1 | -17,9 |
drůbež celkem | drůbeží | 1 583,8 | 1 613,6 | 1,9 | |||
kuřata | 620 567,7 | 623 165,2 | 0,4 | kuřecí | 1 036,2 | 1 066,5 | 2,9 |
krůty | 34 226,0 | 34 900,3 | 1,9 | krůtí | 470,6 | 476,8 | 1,3 |
20201: předběžné výsledky
Kam