Nejvyspělejšími trhy snacků na bázi masa jsou Severní Amerika a Evropa. Nejčastější formu masových snacků představují produkty typu „jerky“ a tyčinky. Masové tyčinky představují přirozenou evoluci minisalámků. K jejich výrobě lze použít klasickou technologii plnění technologických obalů (od průměru 12 mm), technologii koextruze s využitím alginátů (od průměru 8 mm) nebo přímou extruzi. Španělská firma Metalquimia, nabízí pro sušení masných výrobků v podobě snacků technologii, která vychází z principu QDS. Modifikovaná verze QDS je v současnosti nabízená ve dvou typech. Prvním je tzv. spirálová technologie QDSnacks® určená pro kontinuální výrobní proces. Technologie dokáže vysušit produkt se ztrátou hmotnosti až 50 % s dosažením hodnoty aw < 0,85. Pro menší aplikace vyvinula Metalquimia druhý typ s označením QDSnacks® ECOLINE, kde jsou produkty položené na perforovaných tácech. Ve spirálové technologii se výrobky pohybují na dopravnících mezi různými úrovněmi, ve kterých je na rovných úsecích klimatizovaný vzduch směřován kolmo na tok produktů. V menších zařízeních ECO se produkt během sušení nepohybuje, ale kontinuální horizontální laminární proudění vzduchu umožňuje standardnost sušení.

Podrobnější informace naleznete v č. 4/2019 časopisu Maso, který právě vychází.


Kam