Horké letní měsíce odeznívají, stejně jako klesá cena španělských prasat. O aktuální situaci na začátku září se rozepsal ve svém komentáři Jim Long. Přinášíme několik jeho postřehů z trhu. Po extrémních ztrátách po většinu roku 2020 až do konce roku 2021, kdy farmáři ztráceli 80 USD na kus, se stádo prasnic snížilo přibližně o 10 %. Od té doby se stav prasnic z velké části vrátil na úroveň před pandemií covid-19, i když ne úplně. Španělští chovatelé se po většinu posledních dvou let vezou na vlně převážně ziskových období. Ta ale nemusí trvat věčně.

Ceny klesly částečně kvůli sezónní slabé poptávce v letních měsících, vyšší hmotnosti prasat, což vede k většímu množství vepřového masa na trhu. Navíc exportní sektor čelí větší konkurenci. Spotřeba vepřového masa na obyvatele ve Španělsku v období od června do srpna obvykle klesá o 10–15 % ve srovnání s jarem nebo podzimem. To obvykle vede ke snížení cen v letních měsících, které se na podzim opět zvyšují. Lze pozorovat vyšší hmotnost prasat, přičemž průměrná hmotnost prasat v srpnu je o necelé 3 kg vyšší než průměrná hmotnost v lednu letošního roku. Každý měsíc letošního roku (zatím) vedl k vyšší průměrné porážkové hmotnosti než v předchozím měsíci. To ve skutečnosti vede k tomu, že se na trh dostává více vepřového masa v letních měsících, kdy španělští spotřebitelé obvykle konzumují méně vepřového masa. Španělsko je největším vývozcem v EU s 50 % vyváženého vepřového masa a na globálním exportním trhu čelí dalším výzvám ze strany Brazílie, USA a Kanady. Samotné vepřové maso tvoří 85 % celkového španělského vývozu masa.

Například export do Číny se snížil z přibližně 30 % tržního podílu vyváženého vepřového masa v roce 2020 na dnešních zhruba 15 %. Vzhledem k tomu, že Čína byla ještě před pár lety největším dovozcem vepřového masa na světě, je to pro španělský průmysl velký posun. V jednu chvíli směřovalo téměř 50 % veškerého španělského exportu vepřového masa pouze do Číny – polovina veškerého exportu. Španělsko dnes vyváží do Číny o 40 % méně vepřového masa než v době svého vrcholu v letech 2020–2021. Brazílie získala velkou část tohoto byznysu a je to odvětví, které díky nižším výrobním nákladům a menšímu počtu environmentálních/sociálních předpisů poměrně rychle roste. Španělsko muselo diverzifikovat své trhy kvůli tomuto posunu v předchozí nadměrné závislosti na Číně, kterou pohltily jiné exportní země. Tento posun v exportních destinacích a množství lze pozorovat u většího vývozu španělského vepřového masa do Vietnamu a na Filipíny. V samotné Evropě Španělsko také získalo více obchodních partnerů díky masivnímu snížení stavů prasnic v Německu a Nizozemsku. Španělsko nyní představuje přibližně 40 % veškerého obchodu s vepřovým masem v rámci EU a do Spojeného království vyváží o 30 % více vepřového masa než před několika lety. Španělsko hraje významnou roli v tom, že Evropa zůstává soběstačná a konkurenceschopná v globálním obchodu.

Situace ve Spojeném království

Trh s prasaty ve Spojeném království (UK) se drží stabilně a producenti nadále vydělávají. Průměrná cena živé hmotnosti za libru je 2,3 USD/kg, což umožňuje prostor pro zisk. Počet porážek od začátku roku je o 3 % nižší než v roce 2024. Průměrná hmotnost jatečně upravených těl vzrostla během srpna na 88,5 kg, což je mírně více než v červenci. Náklady na krmivo zůstaly nízké, což byl největší faktor ziskovosti producentů. Vzhledem k tomu, že Spojené království stále silně dováží proteinové krmivo, volatilita na globálních trzích se sójou značně odvíjí od obchodních, celních a povětrnostních faktorů.

V první polovině roku 2025 se dovoz vepřového masa snížil o 3 %, přičemž největším dovozcem bylo Dánsko, následované Německem, Nizozemskem a rostoucím podílem Španělska. Spojené království je stále silně závislé na dovozu, protože není schopno být soběstačné a aktuálně pokrývá 40–45 % domácí spotřeby vepřového masa. Tato situace je prakticky shodná s ČR. Neočekává se, že se tato dynamika dlouhodobě změní, protože domácí produkce ve Spojeném království za posledních 50 let dramaticky poklesla a stále klesá, i když ne tak rychle. Více než polovina dováženého vepřového masa do Spojeného království je buď vykostěná k dalšímu zpracování, nebo jako zpracované maso připravené k prodeji.

Realitou pro britský trh je, že levnější dovoz vepřového masa bude i nadále vyvíjet tlak na domácí ceny. Když je britské vepřové maso často o 10–20 % dražší než evropské dovážené vepřové maso, spotřebitelé mají na výběr. Bohužel realitou je, že když si spotřebitelé mohou vybrat mezi dvěma vepřovými produkty, obvykle si vyberou levnější variantu. Zákazníci jsou všude stejní.