Počet poraženého skotu se v EU vloni snížil o 459 tisíc zvířat (minus 1,7 %) na 26,28 milionů. Obdobně jako u jatečných prasat, i u skotu byla porážková hmotnost meziročně vyšší, díky čemuž zaznamenala produkce hovězího masa propad 1,1 % (7,844 mil. t). Důvodem poklesu počtu porážek byla nižší nabídka jatečných krav. Meziročně se vloni porazilo v členských státech o 5,4 % vyřazených krav méně, jejich počet dosáhl 7,24 mil. kusů. Přitom sucho v r. 2018 a nedostatek objemného krmiva podpořil dodávky zvířat na jatky. Vloni se ale chovatelům dojnic podařilo svá stáda opět zvětšit, zejména v Nizozemsku a Irsku. V kategorii býků a volů bylo vloni poraženo 8,51 milionů kusů, meziroční propad činil 0,7 %. Počet zpracovaných telat zůstal přibližně ve stejném množství 4,49 milionů kusů. O 6,5 % klesly porážky mladého skotu do 12 měsíců (1,58 mil. poražených ks). Jedině jalovic se porazilo meziročně víc (+2,5 %), konkrétně 4,47 mil. zvířat.
Výrazný meziroční pokles hovězích porážek byl vloni zaznamenán v Nizozemsku, Belgii a Dánsku, a to mezi 5,4 a 5,7 %. V Polsku se porazilo o 4,6 % méně hovězího dobytka oproti r. 2018. Důvodem byla menší nabídka krav. Největším producentem hovězího masa v EU je Francie, i tato země se nevyhnula nižší produkci. Vloni porazili Francouzi něco přes 4,5 mil. kusů skotu, meziroční pokles činil 1,7 %. Produkce hovězího klesla o 2,2 % na 1,43 mil. t. Naopak v Německu – evropské dvojce v produkci hovězího – se porazilo o 0,5 % skotu více, konkrétně 3,43 mil. zvířat. Hovězího šlo na trh o 2,3 % víc (1,23 mil. t).
Přes nižší nabídku jatečného skotu byla výrobní cena v r. 2019 v EU nižší. Za mladé býky v obchodní třídě R3 platili zpracovatelé průměrně 368,47 euro/100 kg JUT, což bylo meziročně o 5,0 % méně. Cena jatečných krav obchodní třídy O3 klesla o 3,3 % na 283,57 euro/100 kg JUT. Důvodem poklesu cen mohlo býti to, že obyvatelé EU poprvé po letech spotřebovali méně hovězího masa. Podle odhadů Komise klesla spotřeba hovězího vloni meziročně o 1 %. I světová cena hovězího masa byla vloni z důvodů vyšší nabídky na trhu nižší než v r. 2018. Teprve v posledním čtvrtletí se hovězí zdražilo díky silné poptávce v Číně.
Tab.: Produkce hovězího masa v 1 000 t jatečně upravených těl (JUT) v období 2015-2019 v EU (pramen: Eurostat)
2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | |
EU-28 | 7 585,2 | 7 800,0 | 7 802,8 | 7 931,7 | 7 844,2 |
Belgie | 267,9 | 278,4 | 281,5 | 277,3 | 263,8 |
ČR | 68,3 | 71,9 | 67,7 | 71,6 | 72,9 |
Dánsko | 120,6 | 129,4 | 124,0 | 129,2 | 124,6 |
Německo | 1 124,0 | 1 148,0 | 1 124,0 | 1 102,0 | 1 127,0 |
Irsko | 564,1 | 588,4 | 617,0 | 622,5 | 619,8 |
Španělsko | 626,1 | 637,0 | 643,9 | 669,0 | 695,9 |
Francie | 1 452,8 | 1 464,2 | 1 442,2 | 1 460,0 | 1 428,5 |
Chorvatsko | 42,3 | 44,4 | 42,2 | 43,8 | 45,4 |
Itálie | 788,3 | 809,7 | 765,4 | 809,2 | 779,8 |
Maďarsko | 26,4 | 28,1 | 27,2 | 29,2 | 29,7 |
Nizozemsko | 382,5 | 416,1 | 438,9 | 459,2 | 424,3 |
Rakousko | 228,8 | 227,4 | 226,1 | 233,5 | 229,6 |
Polsko | 471,0 | 501,5 | 558,6 | 564,7 | 560,5 |
Portugalsko | 88,6 | 91,1 | 91,1 | 93,8 | 92,0 |
Rumunsko | 44,5 | 57,5 | 59,1 | 49,9 | 43,5 |
Slovensko | 8,4 | 8,3 | 7,8 | 8,1 | 8,3 |
Finsko | 85,8 | 86,4 | 85,4 | 86,5 | 87,2 |
Švédsko | 144,0 | 131,3 | 132,1 | 136,9 | 139,7 |
Spojené král. | 883,2 | 911,7 | 904,7 | 922,7 | 914,4 |
Komise na podzim 2019 zpracovala prognózu vývoje na letošní rok, kdy se předpokládá napříč EU rovněž mírný propad (-0,7 %) domácí produkce hovězího masa. Podobný trend se očekává také ve spotřebě hovězího. Po sčítání dobytka v prosinci 2019 jsou známé početní stavy skotu (86,59 mil. kusů, meziročně mínus 1,0 %), které potvrzují zmíněné odhady.
Podrobnější text o produkci masa v EU včetně vepřového najdete v č. 3 časopisu Maso. Vychází příští pondělí.
Kam